Herczku Ágnes és Nikola Parov

Zenei irányzat: Világzene
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 24525 alkalommal

Bemutatás:

Biográfia:

Ha magyar népzenéről illetve világzenéről van szó, Herczku Ágnes megkerülhetetlen személyisége a műfajnak, holott azon előadók közé tartozik akik „civilként“ kerültek a színpadra: hét éves kora óta tanult zenét, majd jazz-balettet és néptáncot, mégsem készült hivatásos színpadi pályára. 1997-ben került a Honvéd Együttes tánckarába, itt kezdődött el a tánccal párhuzamosan, hivatásos énekesi pályafutása is. Hihetetlen affinitása a különböző műfajok iránt rendkívül gyorsan a magyar ethno-kortárs énekes mezőny csúcsára emelte. 1998-tól 8 évig a Fonó zenekar tagja, 2006-tól 2008 őszéig a Szalonna és bandája énekese.  2002-től a Magyar Állami Népi Együttes szólistája. Megszámlálhatatlan hazai és külföldi produkció és számtalan lemez fűződik a nevéhez. Az autentikus népdaléneklés mellet több, különböző műfaj zenészeivel dolgozott együtt, például: Vasvári Pállal, Nikola Parovval, Bornai Tiborral, Borbély Mihállyal, Herbie Mannel, Dj Palotaival, Juhász Gáborral.
      

Nikola Parovval, a Naplegenda című produkció megszületése óta (1999) folyamatosan dolgozik, jelenleg a Nikola Parov Quartet énekese.
       Tehetségét és tudását több rangos díjjal ismerték el: 3 eMeRTON-díj (1999- a Hungarian Worldmusic Orchestrával az „Év felfedezettje“, 2003- az ‚,Év folkénekese“, 2006- a  Fonó zenekarral az „ Év Folkegyüttese“); Fonogram-díj a Balkan Fanatikkal; Choc de l’année és Kodály Zoltán Emlékdíj a Fonó zenekarral;  Bartók Béla Emlékdíj (2007) és Magyar Művészetért díj (2008) birtokosa.

          Az elmúlt pár évben olyan kitűnő produkciókban vett részt, mint a 2006-ban a Művészetek Palotájában bemutatott Szájról szájra produkció, ahol Bognár Szilvivel, Szalóki Ágival és Palya Beával énekelt, vagy a 2007-ben megjelent egyedülálló és úttörő vállalkozásnak beillő Bartók-lemez, ahol Bartók Béla népdalfeldolgozásait Kincses Margit és Djerdj Tímea zongoraművészek kíséretével autentikus előadásmóddal szólaltatja meg, valamint Pál István „Szalonna“ Örömzene c. lemezén énekelt a Kárpát-medence legszebb dalaiból. 2007-ben nagy sikerrel mutatta be „Arany és kék szavakkal“ című szólóestjét a Nemzeti Táncszínházban, melynek zenei gerincét az azonos című szólóalbuma adja.
         Az énekes az elmúlt években új oldaláról két kortárs operában mutatkozott meg: Sztojanov Georgi "Éhség", valamint Zarándy Ákos "Las dos Fridas" c. művében. Klasszikus zenészek és énekesek mellett is magabiztosan, stílusosan mozgott, zenei hajlékonyságát méltán dícsérte a Zeneakadémián lezajlott bemutató után a kritika. Ezek mellett eredeti "kaptafájánál" is megmaradva vett részt a Lakatos Róbert által vezetett "Rendhagyó Prímástalálkozó" elnevezésű népzenei produkcióban, valamint a Magyar Állami Népi Együttes új, "Édeskeserű" c. darabjában. A bartóki szálat sem hagyta el: 2009.júniusában mutatta be új Bartók koncertjét Djerdj Tímeával, valamint válogatott népzenészekkel. (Vizeli Balázs, Pál István "Szalonna", Mester László "Pintyő", Balogh Kálmán, Bognár András)
       A 2010-es év két kiemelkedő produkciója a Győrben, június 28-án  bemutatásra került  "Pár-ének" c. koncert , ami Bartók népdalfeldolgozásainak Silló Sándor rendező és Horváth Zsófia-Ifj.Zsuráfszky Zoltán-Gera Anita koreográfusok  által továbbgondolt változata, valamint a Magyar Állami Népi Együttes "Álomidő"c. előadása, ahol az immár 10 éve műsoron lévő nagysikerű "Naplegenda" alkotóinak (Nikola Parov és Mihályi Gábor) legújabb közös munkájában  énekel Herczku Ágnes.

Discográfia:

Volt nékem szeretőm (2006)
Megéred még (2009)
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább