Irie Maffia

Zenei irányzat: Reggae, Rock, HipHop, Funk
Albumok: 7 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 85212 alkalommal

Bemutatás:

Az Irie Maffia 2005-ben alakult magyar együttes. Zenei stílusát főleg a reggae és a dancehall műfajok határozzák meg, ezt hip-hop, funk és rock elemekkel ötvözik.

Weboldal:

Biográfia:

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar  koncertzenekarrá nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó bandának a frontvonalában koncentrálódnak az újgenerációs kedvencek: a ghánai-magyar énekesnő Sena, a legeredetibb jamaikai ragga hanggal megáldott MC Columbo, és a reppsztár-családapa, MC Busa licitálnak egymásra szövegeikkel. A tizenegytagú zenekar vezetője a harsonás Élő Márton (Dermot), aki közösen Horváth Gáspárral (Jumo Daddy), a zenekar másik alapítójával  a zeneszerzésért is felel.

A Dési Tamás dobos és Havas Miklós basszusgitáros által alkotott dobbasszus páros korábban több ismert hazai zenekarban bizonyította tehetségét együtt és külön-külön is, session zenészként. Szekér Ádám gitáros személyében, aki szintén több ismert előadó oldalán megfordult már zenészként, dalszerzőként, megtalálták a tökéletes társat: Irie Maffia Rocktrió néven elhíresült dob-basszus-gitár hármasuk alkotja a zenekar kemény magját. Mösziő Zsömoá az ország legkábítósabb perkásaként erősíti a zenekart. A Maffia tavaly nyáron váltott új tormbitásra, Meggyes Ádám nagyszerűen megfelel a zenekar és a közönség elvárásainak. A tagfelsorolásban végül, de persze nem utolsó sorban dj Future verhetetlen szkreccsmesterként pakolja a lemezeket a rock alá.

Az elmúlt négy évben az Irie Maffia az összes hazai fesztivál minden lehetséges színpadán koncertezett, soundsystem felállásban (lemezlovasok és énekesek) pedig az ország klubjait járták be. Az Irie Maffia Soundsystem a Corvin tetőn tart heti klubbestet, ahol minden kedden éjjel jamaikai gyökerű zenéket, dancehall-t, reggae-t és hiphopot játszanak.

A zenekar első albumának (Fel a kezekkel!) lemezbemutatója 2007. december 1-én volt az A38 Hajón, teltházas bulival. A Bombaklaat  című szám a Radio Cafén az őszi játszási toplista első tíz helyezettje közé került, két hétig vezette is azt. 2008 tavaszára elkészült az első klipp is, a közönségkedvenc Hands in the air számhoz. A 2008/34. heti, augusztus végi magyar MTV top selection listát, azaz a Music tv legtöbbet játszott dalait ez a szám vezette. 2008 őszén az Irie Maffia a nézők szavazatai alapján bekerült az öt legjobb magyar zenekar közé az MTV European Music Awards Local Hero versenyében. 

2008 augusztusában az index.hu mint a Sziget fesztivál legjobb koncertjéről írt az Irie Maffia bulijáról. 2009-ben pedig már a jól megérdemelt nagyszínpados fellépések is beértek, ötezer fős rajongótábor tombolt a Balaton Sound nagyszínpadánál a Maffiára, de zajos sikert arattak a Campus fesztivál nagyszínpadán, és a Sziget Mr2 magyar zenei nagyszínpadán is.

2009-ben a zenekar 20 állomásos tavaszi turnén van túl, ahol az ország minden szegletében nagy sikerrel játszottak. Júliusban a Párizsi Magyar Intézet vendégszeretetét élvezve a francia fővárosban is szólt a magyar reggae. A nyári fesztiválszezon 30 bulija után októberre készült el az új klipp a Slow down chale c. számhoz, ami már az új nagylemez egyik slágernótája.

Külföldi megjelenések

A Maffia nemcsak itthon aratja a babérokat. Első kiadványuk 2006 elején jelent meg: az egyik legnépszerűbb európai dancehall-zenekar, a német Seeed által elhíresült Rodeo riddimre, azaz dancehall alapra készült el az Irie Maffia saját verziója, amelyet Európa vezető reggae-dancehall kiadója, a Germaica Records jelentetett meg. A sikert meglovagolva szinte minden környező országban turnéztak Romániától Németországig, a portyázás egyik csúcspontja az olaszországi Rototom Sunsplash, a kontinens talán legkomolyabb reggae-versenye volt 2007 nyarán: az Irie Maffia csapata több mint száz európai zenekart maga mögé utasítva a házigazda olaszok mögött a második helyen végzett. Azért is komoly fegyvertény ez, mert formabontó felállásukkal és eklektikus hangzásukkal egy tradícionális műfaj ortodox zsűrijét sikerült meggyőzniük. A Maffia a 2008-as amszterdami My City Budapest fesztiválon a külföldi kurátorok elvárásainak is megfelelve a legfontosabb magyar zenekarok közt kapott helyt, valamint felkérték játszani az I. világháború lezárásának 90. évfordulóját ünneplő roveretoi fesztiválon Olaszországban, ahová minden európai országból egy zenekart delegáltak a közszolgálati rádiók (Magyarországon a Petőfi rádió).

A Maffia felvételeit megannyi helyre licenszelték (Chellotronica 2. válogatás, Europavox, Hungry For Hungary válogatás lemezek), egy számuk többszázezer példányban jelent meg CD-n az egyik legnagyobb lengyel napilap mellékleteként, Geller című demo EP-jüket (2006) pedig a rajongók mára teljesen elkapkodták.

Diszkográfia:
Geller EP - 2006
Fel a Kezekkel! / Hands In The Air! - 2007
What's My Name?! - 2009
Everyday Riot feat. Lutan Fyah - 2010
The Beast EP - 2011
Nagyon jó lesz - 2013
10 - 2015

Albumok:

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább